2001-ben államvizsgáztam a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karának Dietetikus szakán. Az év júniusától végzettségem adta lehetőségek szerint különböző munkakörökben dolgoztam ill. dolgozom.

 

Kórházi terápiás dietetikusként kezdtem meg a szakmai munkát. 2005-2012-ig nemcsak dietetikusként, de élelmezésvezetőként is dolgoztam a közétkeztetésben.

 

 2005 júniusában szereztem meg felsőfokú egyetemi végzettségem a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Intézetében Humánszervező szakon. Az egyetem szervezésében Minőségirányítás specializációt végeztem, amely után TÜV vizsgát tettem. Minőségbiztosítással a közétkeztetés területén 17 éve foglalkoztam.

 

 2006-2016 között Internetes táplálkozási tanácsadást folytattam a www.csaladinet.hu , majd a www.elelmiszerallergia.hu honlapokon. Néhány évig a www.vitalzone.hu szakértői csapatához is csatlakoztam.

 

2009-2012 között Cegléden, a Túri Poliklinikán dolgoztam vállalkozó dietetikusként. Leggyakrabban táplálkozási allergiák és intoleranciák, anyagcsere-betegségek (elhízás, cukorbetegség), pajzsmirigybetegségek, krónikus hasnyálmirigy-gyulladás, csontritkulás, epekőbetegség, étkezési zavarok, candida fertőzés kapcsán keresnek meg. Előre egyeztetett időpontban a tanácsadás Cegléden kívül Budapesten, Szolnokon és Kecskeméten is megoldható.

 

A terápiás dietetikusi feladataim során, mint táplálkozási szaktanácsadó a beteg ember szükségleteire, az ügyfél igényeire helyezem a hangsúlyt. unkahelyeim révén lehetőségem nyílt a különböző korosztályok étkeztetésére. Így közvetett módon e korcsoportok egészségnevelésében részt vehettem, táplálkozási szokásaikat alakítottam.

 

2012-től a a főváros XV. kerületében dolgozom közétkeztetés területén közétkeztetési főelőadóként. A rendszer működtetésén túl ma már itt is egyre nagyobb szerepet kap az egyéni - diétás - igények kielégítése.

 

2018-ban HACCP rendszergazda végzettséget szereztem, így jogosultságot szereztem élelmiszerbiztonsági rendszerek teljeskörű működtetésére.

 

Fontosnak tartom az emberek tudatos táplálkozásának (elő-) segítését, és ezzel életminőségük javítását. Továbbá fontosnak tartom, hogy a táplálkozás témaköreiben felmerülő kérdésekre, problémákra, tévhitekre szakemberek adják meg a választ. Szükségünk van olyan ismeretekre is, amelyek segítenek minket abban, hogy az egyre bővülő élelmiszerkínálatból szükségleteink szerint helyesen választani tudjunk.

 

Úgy gondolom, hogy minden embernek meg kell adni azt a lehetőséget, hogy birtokába jusson azoknak az ismereteknek, amelyekkel változtathat életmódján. Legyen akár egészséges, és legyen célja a megelőzés, egészségesebb táplálkozás (ezzel együtt egészségesebb életmód); legyen akár diétára szoruló beteg, és legyen célja állapotának javítása, fenntartása, ill. az állapotromlás megelőzése.

 

Bányai Gabriella

dietetikus

 

 

Asztali nézet