Dietetikus szemmel...

Sófogyasztás

 

Magyarországon a sófogyasztás túlzottan meghaladja a kívánt értéket. Nagyrészük a nyersanyagokból, élelmiszerekből származik, de mintegy 15%-át az ételkészítés során adjuk ételeinkhez. Ennek megfelelően, a nátriumbevitel csökkentésével a sószegény étrend megvalósítása két fokozatban történhet. (A nátriumbevitel korlátozásának mértéke, a jódpótlás szükségessége állapotfüggő!)

 

A nyersanyagok kiválasztásánál az alacsony Na-tartalmú, de hozzáadott konyhasó nélkül is jó ízűeket részesítsük előnyben. Ilyenek pl: zöldség- és főzelékfélék, gyümölcsök, tej- és savanyított tejtermékek, rizs, gabonapelyhek, zabkorpa, hajdina, tőkehúsok, hal.

Kerülendők a sóval tartósított élelmiszerek: húskészítmények, szalonnák, sajtok, sós túrókészítmények, júhtúró, sózott péksútemények, sózott olajos magvak, ropi, kovászos uborka, savanyú káposzta, ketchup, gyorsételek.

 

Konyhatechnológia szempontjából előnyben részesítendő pl: a gőzben, zöldséglében, tejben főzés, a pirítás, grillezés, alufóliában, sütőzacskóban, teflonban való sütés. Jól alkalmazható a gyümölcs- vagy zöldségalapú mártás, ill. ezen anyagokkal történő tűzdelés. Ízesítésre friss vagy szárított fűszernövények/zöldnövények alkalmazhatóak. Só helyett ízfokozásra használhat vasfüvet. Csökkentett nátriumtartalmú sót, csak szakorvosi jóváhagyás mellett ajánlom, tekintve hogy a készítmény 40%-a kálium-klorid. Ha egyéb betegség nem indokolja, a folyadékbevitelt csökkenteni nem szükséges.

 

Bányai Gabriella

dietetikus

2010.02.02.

18:58:52

 

 

Reflux

 

Refluxbetegség esetén - amikor a gyomortartalom visszacsorog a nyelőcső lumenébe -, a diéta mellett életmódváltoztatásra is szükség van. 

 

A diétához kapcsolódóan a következő életmódbeli változtatásokat ajánlom.

 

Egyen gyakran és keveset.

Kerülje a késő esti étkezéseket, valamint az étkezés utáni lefekvést.

Fokozza nyálelválasztását pl. rágógumi rágásával.

Kerülje a savtermelést fokozó ételeket. Pl:savanyított tejtermékek, húsleves, paradicsomos ételek, gyümölmártások....

Továbbá kerülendők azok az ételek, amelyek a gyomor feszülését, tágulását okozzák. Ilyenek pl. a zsíros ételek, csokoládé, alkohol, szénsavas italok, koffein, csípős fűszerek.

 

Bányai Gabriella

dietetikus

2010.02.02.

19:00:27

 

 

Kisded táplálkozása

 

A kisdedek (1-3 év) nagy része székrekedésre hajlamos. Nagy élelmi rost fogyasztása jótékony hatású az emésztésre. Megnöveli a béltartalmat, megrövidíti a béltartalom áthaladási idejét, megkönnyíti a székletürítést.

 

A szénhidrátfogyasztáson belül a cukorfogyasztás csökkentése javasolt.

 

Az egyes élelmiszercsoportok élettani jelentőségeire most nem térnék ki, de minden csoportban egy általános ajánlott fogyasztási gyakoriságot adnék.

 

Kenyér és cereáliák: naponta négyszer fél szelet kenyér, esetleg teljes kiőrlésű gabona vagy kis cukortartalmú müzli adható.

 

Gyümölcsök és zöldségek: naponta háromszor ajánlott, egyszerre: 15-20dkg gyümölcs, 50-75g zöldség, 75-125ml gyümölcslé. Élelmi rost tartalmuk nagy! Lehetőleg ne adjunk befőttet és zöldségkonzervet ebben a korban, mivel só- és cukortartalmuk magas.

 

Hús és húskészítmények: naponta egyszer ajánlott; egyszeri adagja 30-60g. Az étrendben a baromfi és a hal domináljon, ne a vörös húsáru. Füstölt készítmények fogyasztása nem javasolt. A felvágottak és konzervek nagy só- és zsírtartalmúak.

 

Tojás heti 3db ajánlott.

 

Tej és tejtermékek: adható naponta háromszor. Tejből 2dl, sajtból kb. 25-30g az egyszeri adag. Az alacsonyabb zsír-, és sótartalmúakat válasszuk.

 

Zsiradékok: naponta használható; főzéshez, sütéshez, kenyérre kenve. A napi összmennyiség 2-3 teáskanálnyinál több ne legyen.

 

Az elfogyasztott étel mennyiségét mindig a gyerek étvágya határozza meg. Az általam megadott mennyiségek csak irányadóak, a gyermeket unszolni nem szabad! (Nem baj, ha nem eszik meg mindent a tányérból.) Ideálisnak már ebben a korban is a napi ötszöri étkezést tekintjük. Lehetőleg ne szokjon rá az olyan ételekre, amelyek túl cukrosak, sósak vagy zsírosak (pl: cukorka, chips, cukrozott üdítőitalok); elhízáshoz, fogszuvasodáshoz vezethetnek, és étvágytalanságot okozhatnak.

 

Bányai Gabriella

dietetikus

2010.02.02.

19:01:13

 

 

Tejfehérje-allergia

 

Veleszületett anyagcserebetegség, mely csecsemőknél jelentkezik. A táplálékkal elfogyasztott tej fehérjéje az immunrendszert védekezésre készteti, ezáltal allergiás válaszreakciót indít. A reakciók révén jönnek létre a tünetek, melyek igen sokfélék lehetnek, legjellemzőbb közülük a hasmenés.

Ételallergia esetén csak azoknak az élelmiszereknek a fogyasztása jöhet szóba, amelyek esetében a gyártó garantálja, hogy az adott élelmiszerben még nyomokban sem található allergiát kiváltó anyag.

 

Magyarországon a tehéntej az egyik leggyakoribb allergiát kiváltó élelmiszerek közé tartozik. A tehéntejfehérje allergia esetén, szükséges annak teljes elhagyása az étrendből. A savanyított tejtermékek (joghurt, kefir) is, ugyanolyan tejfehérje szerkezetet mutatnak, így az allergizáló képességük is ugyanolyan. Allergizáló tulajdonságukat bizonyos fehérjék a sajtgyártás (technológia) során elveszthetik, de a friss és rövid érésű sajtok nem fogyaszthatók biztonsággal az fent említett allergia esetén.

 

A különböző állatok (tehén, juh, kecske) tejének allergizáló fehérjéi között nagy százalékú a keresztreakció, ezért egymással nem helyettesíthetők. (Allergia esetén a másik két állat teje és abból készült tejtermékek sem fogyaszthatók.) Ugyanilyen keresztreakció figyelhető meg a marha- és borjúhúsnál. Ezek sem ajánlottak.

 

A tej jelentős, a legjobban hasznosuló kalciumforrásunk, ezért tejfehérje-allergia esetén a diéta mellett Ca-pezsgőtabletta ill. más táplálék-kiegészítő készítmény adása válhat szükségessé. Magasabb kalcium tartalmú élelmiszerek a mák, dió, mogyoró, mandula, napraforgómag, szárazhüvelyesek, szója, szójaliszt, petrezselyemzöld, sóska, paraj, banán, olajos halak. Magas Ca-tartalmú zöldségek, például brokkoli, káposzta, cékla. És vannak magas kalciumtartalmú ásványvizek is forgalomban.

 

Az élelmiszerekben nyomokban lévő tejfehérje, szintén kiválthatja a tüneteket. Ezért fontos a betegek számára azon élelmiszerek listájának ismerete, amely élelmiszerek garantáltan tejfehérjétől mentesek. E listákat Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank állítja össze. Figyelje az egyes húsipari készítmények, péksütemények, kényelmi termékek (pl. Tejes sütemények, francia pékáru, édesipari termékek, tejes fagylalt, parfé, puding, tejcsokoládé, nápolyi, marhahús és felhasználásával készült termékek, vörösáruk: párizsi, szafaládé, krinolin, virsli, húskonzervek, májkrém, kenőmájas, majonéz, kész üveges mártások, egyes gyógyszerek, gyógyhatású készítmények) címkéin feltüntetett összetevőket; tejet, tejport tartalmazhatnak!

 

Bányai Gabriella

dietetikus

 2010.02.02.

19:02:29

 

 

Fogyókúra

 

A fogyókúra sok esetben a táplálkozási szokások egészségesebbé formálásával már eredményhez vezet. Amennyiben ez nem történik meg, jelenlegi táplálkozási szokásainak a felmérése válhat szükségessé.

 

Fontos, hogy táplálkozási szokásainak átformálása után se éhezzen, és ne kényszerűségnek, hanem egy lelkileg is előnyösebb váltásnak érezze a fogyókúrát.

 

Ösztönözze magát több testmozgásra. Akár a napi rutin közé iktasson be pluszmozgást, pl. mondjon le az autó kényelméről.

 

Rendszeres, napi ötszöri (ugyanabban az időben), nyugodt (asztal melletti) étkezést ajánlok; gondosan megválogatott nyersanyagok, megfelelően elkészített ételek, megfelelő mennyiségek mellett.

 

Étrendjének gerincét a rostban gazdag zöldség- és főzeléknövények és az alacsonyabb szénhidráttartalmú gyümölcsök adják. Ahhoz, hogy tájékozódni tudjon az élelmiszerek között, érdemes beszerezni egy tápanyagtáblázat kivonatot az alapvető élelmiszerek értékeivel.

 

Ma már igen nagy választékban kaphatók a zsírszegényebb és/vagy light megjelölésű élelmiszerek: akár hús és húskészítményekre, akár tej és tejtermékekre, akár csökkentett zsírtartalmú kenőzsiradékokra (pl. vajkrém, margarin) gondolunk.

 

Kenyerek és egyéb pékáruk közül a teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket ajánlom.

 

Édesítésre energiamentes mesterséges édesítőszert használjon.

 

Elsősorban az energiát nem - vagy kis mennyiségű/elenyésző energiát - tartalmazó folyadékok ajánlottak (pl. víz, ásványvíz, light üdítő és gyümölcslé, tea és limonádé mesterséges édesítőszerrel).

 

A konyhatechnológiát illetően előnyben részesítendő a főzés, a párolás, gőzben főzés és a sütés azon formái, ahol zsiradékra nincs szükség (pl. grill, teflon, alufólia, agyagedény, sütőzacskó, són sütés).

Az ételek sűrítésénél használhat száraz rántást, egyszerű habarást; a tejfölt, tejszínt kefirrel, joghurttal, sovány tejjel helyettesítheti.

Lazíthat pl. zöldségfélével, zabpehellyel, barna rizzsel.

 

Folyamatos kontroll mellett heti 1/2-1 kg fogyás ajánlott. Az optimális testsúlyt mindig tartsa szem előtt! Semmiképpen ne vigye túlzásba a fogyókúrát! 

 

A mennyiségi korlátozás tekintetében a magasabb szénhidráttartalmú élelmiszerekre érdemes odafigyelni. Mennyiségük csökkenthető, azonban a szárazhüvelyesek fogyasztását (bab, sárgaborsó, lencse) sem levesnek, sem főzeléknek elkészítve nem ajánlom aktív fogyókúrás időszakban.

Ha édességet kíván, akkor alacsony zsírtartalmú, energiamentes mesterséges édesítőszerrel készült termékeket fogyaszthat; hetente egyszer-kétszer. Esetleg egy Túró Rudi vagy egy müzliszelet megengedhető ritkán.

 

A csirkét a bőr alatt található zsírréteg miatt, annak eltávolítása után fogyassza.

 

Bányai Gabriella

dietetikus

2010.02.02.

19:03:43 

 

 

Asztali nézet