Dietetikus szemmel...

 Tudatos Babavárás

 

Számos helyről és nézőpontból megközelítve hallhatjuk, hogy környezetünk növekvő károsító hatásai, egyre nagyobb terhet rónak szervezetünkre. Joggal helyet kap ezért az a gondolat, hogy életünk különböző területein törekedjünk egyre nagyobb tudatosságra. Különösen fontos ez akkor, ha egy új életet készülünk kihordani, mert felelősek ekkor már nemcsak saját életünkért vagyunk.

 

Míg az elmúlt évtizedekben a terhes anya életmódjára fókuszáltunk, ma már bizony az ezt megelőző időszak, a tudatos tervezés is előtérbe kerül. Nem mindegy ugyanis – sem az anya/apa, sem a születendő gyermek egészségének szempontjából -, hogy a teherbeesés az anya milyen egészségi állapotában következik be ill. a leendő anya/apa van-e olyan egészségi állapotban, hogy a terhesség létrejöhessen.

 

 

 

 

Forrás: http://pink.ize.hu/index.php?search=magzat

 

 

Az egészséges életvitelre való összpontosításból most a táplálkozás témakörét emelném ki néhány gondolat erejéig.

 

Fontos, hogy az anya tápláltsági állapota megfelelő legyen, tápanyagraktárai legyenek feltöltve már a terhességet megelőző időszakban. Pl. Igazolható, hogy a velőcsőzáródási rendellenesség előfordulása a terhesség előtt megkezdett folsav és B-vitamin csoport, szükség szerinti pótlásával csökkenthető. (A vitaminpótlás mindig szakember jóváhagyásával történjen.)

 

Kiemelendő néhány élelmiszer: A kelbimbót folsavtartalma miatt érdemes fogyasztani a terhességet megelőző időszakban. A sárgarépának a béta-karotin tartalma jelentős, amely az A-vitamin előanyaga. Az ananászban egy enzim segíti a petesejt megtapadását a méhben. A vas szintén segíti a beágyazódást, mely ásványi anyag főként az állati eredetű húsfélékből, belsőségekből szívódik fel a legjobb hatásfokkal. A vas hasznosulását elősegíti a jó aszkorbinsav (C-vitamin) ellátottság. Említésre méltó az E-vitamin hatása a terhességre. Állatkísérletekben figyelték meg, hogy E-vitamin hiányában vetélés következett be, ill. a terhesség létre sem jött. E-vitaminban gazdagok a növényi olajok, a gabonafélék csírája és a zöld növények.  

A sperma egészséges termelődését elősegíti az Omega-3 zsírsav megfelelő bevitele, mely esetében a halakat preferáljuk.

 

Az egészséges életmóddal, a megfelelő tápanyag, vitamin és ásványianyag-bevitelű, könnyen emészthető, vegyes táplálkozással növelhető a teherbeesés esélye, a magzat egészsége. Könnyebbé válik a terhesség kihordása, lecsökken a fertőzésveszély a terhesség idején.

 

Bányai Gabriella

Dietetikus

 

 

 

  

Veszélyesek-e egészségünkre a gabonafélék, pékáruk mikotoxin-tartalma?

 

    Az élelmiszer eredetű megbetegedésekben szerepet játszhatnak az élő szervezetek által termelt méreganyagok, pl. a gombák által termelt, mikroszkopikus méretű mikotoxinok. A gombák a talajból származnak és a termény felületén telepednek meg. Kedvező klimatikus viszonyok között szaporodni kezdenek, majd mérget, toxint termelnek. Hazánkban élelmiszer eredetű megbetegedést a Fusarium nemzetséghez tartozó penészgombák okozhatnak.

    A mikotoxinok az emberi szervezetben akut mérgező hatást váltanak ki, és előfordulhat késői egészségkárosodás is. Emellett a gombák által okozott gazdasági kár sem elhanyagolható. A gombafertőzés és ezzel a mikotoxin termelés a helyes mezőgazdasági gyakorlattal csökkenthető.

     Hazánkban főként a búza és kukorica a veszélyeztetett „mikotoxin-fertőzés”-re. A mikotoxinnal szemben ellenállóbbak a tönkölybúzafajták, a zab, a rozs, a hántolt árpa, a köles, a hajdina, a barna rizs és az amaránt. A szennyezés nem egyenletes, hanem gócok formájában jellemző. A toxinok termelődése a fertőzött gabonában nem törvényszerű.

    A mikotoxinok szinte minden szerv működésében zavart okozhatnak, egyféle toxin akár több helyen is. Az akut mérgezések száma azonban európai viszonylatban ritka. Vizsgálatok szerint Magyarországon az elmúlt években nem fordult elő. Az átlagos mikotoxin terhelés jóval az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által megállapított határérték alatt volt. Ez a feltétel az élelmiszerbiztonsági szabályozás betartásával rendszeres, gyakori és szigorú ellenőrzésekkel biztosítható. Az élelmiszerek által okozott betegségek bejelentése kötelező. A lakosság értesítése fertőzés esetén a piaci résztvevőknek is érdeke.

    Mikotoxin-mérgezés akkor alakul ki, ha egyidőben, több, nagyobb mennyiségű mikotoxin, találkozik a legyengült immunitású szervezettel, hosszabb időn át. A toxinok jelenléte – ha nem is okoz betegséget - folyamatosan gyengíti az immunrendszert. 

    A gyermekek és az idősek szervezete érzékenyebb a mikotoxinokra is. Hazánkban azonban a munkaképes lakosság általános egészségi állapota az európai átlag alatt van, rossznak mondható. Ez fokozott veszélyt jelenthet az egyes emberek szintjén.

    A mikotoxinok a gabona külső korparészét szennyezik. A teljes kiőrlésű lisztek fogyasztóinál mégis ritkábban fordul elő fertőzés. Mivel a gabonaszemek külső, néhány mikrométeres részét koptatják, ezáltal a szennyezett részt épp letisztítják a magról; ezért terhelés nem mérhető.

  

    Gabona

 

Forrás: www.hirextra.hu

 

Megelőzésként vásároljunk jó minőségű termékeket, számunkra megbízhatónak ítélt gyártótól. A másik, amit tehetünk, hogy szervezetünket nem terheljük fölösleges élelmiszer adalék-anyagokkal, de biztosítsuk számára a megfelelő tápanyag, vitamin és nyomelem-szükségletet. Tartsuk karban testünket edzéssel és tudatosan törekedjünk lelki egyensúlyra.

 

 

Bányai Gabriella

Dietetikus

 

 

Forrás: www.hvg.hu

           www.ujeletmod.hu

           Dr. Rodler Imre: Élelmezéshigiéné, Medicina (2007)

 

 

Asztali nézet