Dietetikus szemmel...

                        

    2001-ben államvizsgáztam a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karának Dietetikus szakán. Az év júniusától végzettségem adta lehetőségek szerint különböző munkakörökben dolgoztam ill. dolgozom. Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben kezdtem meg terápiás dietetikusi munkámat. Dolgoztam a Szent János Kórházban, a Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthonában és közétkeztetésben; gyermekélelmezésben – 2005-2012 között - élelmezésvezetőként ill. dietetikusként.

 

    2005 júniusában szereztem meg felsőfokú egyetemi végzettségem a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Intézetében Humánszervező szakon. Az egyetem szervezésében Minőségirányítás specializációt végeztem, amely után TÜV vizsgát tettem. Minőségbiztosítással a közétkeztetés területén 15 éve foglalkoztam.

 

    2006-2016 között Internetes táplálkozási tanácsadást folytattam a www.csaladinet.hu , majd a www.elelmiszerallergia.hu honlapokon. Néhány éve a www.vitalzone.hu szakértői csapatához csatlakoztam.

 

    A terápiás dietetikusi feladataim során, mint táplálkozási szaktanácsadó a beteg ember szükségleteire, az ügyfél igényeire helyezem a hangsúlyt. Munkahelyeim révén lehetőségem nyílt a különböző korosztályok étkeztetésére. Így közvetett módon e korcsoportok egészségnevelésében részt vehettem, táplálkozási szokásaikat alakíthattam.

 

    2009 novemberétől Cegléden, a Túri Poliklinikán dolgozom vállalkozó dietetikusként. Leggyakrabban táplálkozási allergiák és intoleranciák, anyagcsere-betegségek (elhízás, cukorbetegség), pajzsmirigybetegségek, krónikus hasnyálmirigy-gyulladás, csontritkulás, epekőbetegség, étkezési zavarok, candida fertőzés kapcsán keresnek meg. Előre egyeztetett időpontban a tanácsadás Cegléden kívül Budapesten, Szolnokon és Kecskeméten is megoldható.

 

2012-től a a főváros XV. kerületében dolgozom közétkeztetés területén közétkeztetési előadóként, majd közétkeztetési osztályvezetőként. A rendszer működtetésén túl ma már itt is egyre nagyobb szerepet kap az egyéni - diétás - igények kielégítése.

 

    Fontosnak tartom az emberek tudatos táplálkozásának (elő-) segítését, és ezzel életminőségük javítását. Továbbá fontosnak tartom, hogy a táplálkozás témaköreiben felmerülő kérdésekre, problémákra, tévhitekre szakemberek adják meg a választ. Szükségünk van olyan ismeretekre is, amelyek segítenek minket abban, hogy az egyre bővülő élelmiszerkínálatból szükségleteink szerint helyesen választani tudjunk.

    Úgy gondolom, hogy minden embernek meg kell adni azt a lehetőséget, hogy birtokába jusson azoknak az ismereteknek, amelyekkel változtathat életmódján. Legyen akár egészséges, és legyen célja a megelőzés, egészségesebb táplálkozás (ezzel együtt egészségesebb életmód); legyen akár diétára szoruló beteg, és legyen célja állapotának javítása, fenntartása, ill. az állapotromlás megelőzése.

 

Bányai Gabriella

dietetikus

 

 

Asztali nézet