Ki Viola nagyi?
Igyekszik felkelteni az érdeklődést az egészséges táplálkozásra, meg arra, hogy az otthon főzött, sütött ételek olcsóbbak, egészségesebbek lehetnek a készen vetteknél. "Emellett örömet ad készíteni és büszkeség tölti el azt, aki alkotásnak fogja fel a sütést, főzést. Család összetartó ereje is van az ebédnek, vacsorának. A konyhai beszélgetéskor még lelkizni is lehet." Receptötleteivel kezdőknek segít az otthoni sütésben-főzésben. Receptjeit ingyenes e-bookok-ba gyűjti.
Itt megtalálhatod:
http://receptekviolanagyitol.blogspot.hu
violanagyi@postafiok.hu
Ízelítőül néhány nem mindennapi salátaötlet tőle: Paprikasaláta szőlővel és sajttalHozzávalók:
- 3 db paprika (szemet gyönyörködtető lesz, ha piros, fehér, zöld húsos paprikát vásárolunk)
- csipetnyi só,
- 3 evőkanál borecet,
- 1 teáskanál méz,
- 4 evőkanál étolaj (vagy olíva olaj)
- 30 dkg szőlő,
- 10 dkg sajt kis kockára vágva vagy nagyra reszelve,
- őrölt bors egy csipetnyi.
A paprikákat megmossuk, megtörölgetjük, félbe vágjuk, kicsumázzuk. Vékony csíkokat vágunk belőle. A szőlőt leszemezzük , megmossuk és papírtörlőn leszárítjuk. A sajtot ½ cm-es kis kockára vágjuk vagy lereszeljük nagy lyukú reszelőn. A borecetben feloldjuk a sót.
A hozzávalókat összekeverjük és egy nagyobb tálban elrendezzük, ráöntjük a sós borecetet és mézet csurgatunk rá, borssal megszórjuk. Frissen fogyasztjuk.
Vacsoraként tálalhatjuk egy szelet pirítóssal vagy barna kenyérrel.
Vitaminos saláta
Hozzávalók:
- 1 fej saláta,
- 1 fej lila hagyma,
- 2 szál sárgarépa,
- 2 db paradicsom,
- 1 db alma,
- 1 db citrom (megmosva, megtörölve),
- 1-2 db kisebb uborka vagy a kígyóuborka fele,
- 4 evőkanál étolaj,
- csipetnyi só és bors (szoktam tenni egy csipetnyi porcukrot).
Leveleire szedjük a salátát és gondosan megmossuk, lecsurgatjuk róla a vizet, kis darabokra tépkedjük és tálba tesszük. Rászórjuk a megtisztított, karikára vágott lila hagymát, a megtisztított, megmosott és finomra reszelt sárgarépát és közé tesszük a megmosott, kicsumázott és kisebb darabokra vágott paradicsomot meg a hámozott, karikára vágott uborkát.
Kifacsarjuk a citrom levét és lassan belekeverjük az étolajat, majd a csipetnyi sót, borsot és porcukrot is hozzákeverjük. Salátára öntjük.
Bécsi sajtsaláta
Hozzávalók:
- 15 dkg eidami sajt,
- 15 dkg füstölt sajt,
- 2 csomag piros retek,
- 10 dkg krémtúró (esetleg tehéntúró)
- 1 kis doboz tejföl vagy kefir,
- mokkás kanál mustár,
- pár csepp citromlé,
- 2-3 evőkanál étolaj,
- csipetnyi só és törött bors,
- 1-1 csokor snidling, kapor, petrezselyem,
- 2 kis ecetes uborka.
Vékonyra szeleteljük, majd keskeny csíkokra vágjuk a kétféle sajtot, összekeverjük a szintén csíkokra vágott retekkel. Simára keverjük a krémtúrót (túrót) az ízesítőkkel, zöld fűszereket finomra vágjuk, hozzáadjuk a nagyon apróra vágott ecetes uborkát, végül belecsurgatjuk az étolajat. A sajtos retekre öntjük és lehűtjük.
Forrás: F. Nagy Angéla Saláta ABC Medicina 1983.
Ötlet:
- Amikor már van retek, ne tegyünk bele ecetes uborkát, a savanyú uborkát inkább télen együk.
- Snidling, kapor és petrezselyem helyett tegyünk bele 1 csomag újhagymát a szép zöldjével együtt, amit megtisztítunk, alaposan megmosunk, összevágunk.
Ananászos csirkesaláta
ez a mennyiség 21.210 J (5.050 kalória)
Hozzávalók:
- 1 nagy kb. 40 dkg-os sült csirkemell vagy ugyanennyi csirkesült
- 1 db ananász konzerv,
- 10 dkg mandula,
- 1 adag francia majonéz
- 2 dl tejföl,
- 1 púpos evőkanál zeller-só.
A sültet lebőrözzük, kicsontozzuk és húsát csíkokra vágva összekeverjük a leszűrt, kisebb darabokra vágott ananásszal meg a tejföllel hígított majonézzel, zeller-sóval ízesítjük. A szokásosnál valamivel több citromlét öntsünk rá, hogy ellensúlyozza az ananász édességét.
Francia majonéz készítése:
Hozzávalók:
- 2 tojás sárgája,
- 2 dl étolaj,
- 1-1 csapott kiskanál mustár és porcukor,
- csipet só,
- pár csepp citromlé.
A tojás sárgához cseppenként, habverővel hozzákeverjük az étolajat, míg vaj sűrűségű nem lesz. ezután simára keverjük a többi ízesítővel. Jó, ha legalább egy órára lehűtjük, hogy a majonéz jól megkeményedjék.
Forrás: F. Nagy Angéla Saláta ABC 1983.
Javaslatom:
- A csirkét inkább bőr nélkül süssük, főzzük, így jobban vigyázunk egészségünkre. (A csirke bőre és a bőr alatti réteg jelentős állati eredetű zsiradékot és így koleszterint tartalmaz. szerk.)
- Zeller-só helyett friss zeller zöldjét tegyük bele.
Még több recept és ötlet:
http://receptekviolanagyitol.blogspot.hu