Ki Viola nagyi?     

 

Igyekszik felkelteni az érdeklődést az egészséges táplálkozásra, meg arra, hogy az otthon főzött, sütött ételek olcsóbbak, egészségesebbek lehetnek a készen vetteknél.
 
 
"Emellett örömet ad készíteni és büszkeség tölti el azt, aki alkotásnak fogja fel a sütést, főzést.
 
Család összetartó ereje is van az ebédnek, vacsorának. A konyhai beszélgetéskor még lelkizni is lehet."
 
 Receptötleteivel kezdőknek segít az otthoni sütésben-főzésben. Receptjeit ingyenes e-bookok-ba gyűjti. 
 
 

 Itt megtalálhatod:

http://receptekviolanagyitol.blogspot.hu

violanagyi@postafiok.hu

 
Ízelítőül néhány nem mindennapi salátaötlet tőle:
 
 
Paprikasaláta szőlővel és sajttal

Hozzávalók:

  • 3 db paprika (szemet gyönyörködtető lesz, ha piros, fehér, zöld húsos paprikát vásárolunk)
  • csipetnyi só,
  • 3 evőkanál borecet,
  • 1 teáskanál méz,
  • 4 evőkanál étolaj (vagy olíva olaj)
  • 30 dkg szőlő,
  • 10 dkg sajt kis kockára vágva vagy nagyra reszelve,
  • őrölt bors egy csipetnyi.

A paprikákat megmossuk, megtörölgetjük, félbe vágjuk, kicsumázzuk. Vékony csíkokat vágunk belőle. A szőlőt leszemezzük , megmossuk és papírtörlőn leszárítjuk. A sajtot ½ cm-es kis kockára vágjuk vagy lereszeljük nagy lyukú reszelőn. A borecetben feloldjuk a sót.

A hozzávalókat összekeverjük és egy nagyobb tálban elrendezzük, ráöntjük a sós borecetet és mézet csurgatunk rá, borssal megszórjuk. Frissen fogyasztjuk.

Vacsoraként tálalhatjuk egy szelet pirítóssal vagy barna kenyérrel.

 

Vitaminos saláta

Hozzávalók:

  • 1 fej saláta,
  • 1 fej lila hagyma,
  • 2 szál sárgarépa,
  • 2 db paradicsom,
  • 1 db alma,
  • 1 db citrom (megmosva, megtörölve),
  • 1-2 db kisebb uborka vagy a kígyóuborka fele,
  • 4 evőkanál étolaj,
  • csipetnyi só és bors (szoktam tenni egy csipetnyi porcukrot).

Leveleire szedjük a salátát és gondosan megmossuk, lecsurgatjuk róla a vizet, kis darabokra tépkedjük és tálba tesszük. Rászórjuk a megtisztított, karikára vágott lila hagymát, a megtisztított, megmosott és finomra reszelt sárgarépát és közé tesszük a megmosott, kicsumázott és kisebb darabokra vágott paradicsomot meg a hámozott, karikára vágott uborkát.

Kifacsarjuk a citrom levét és lassan belekeverjük az étolajat, majd a csipetnyi sót, borsot és porcukrot is hozzákeverjük. Salátára öntjük.

 

Bécsi sajtsaláta

Hozzávalók:

  • 15 dkg eidami sajt,
  • 15 dkg füstölt sajt,
  • 2 csomag piros retek,
  • 10 dkg krémtúró (esetleg tehéntúró)
  • 1 kis doboz tejföl vagy kefir,
  • mokkás kanál mustár,
  • pár csepp citromlé,
  • 2-3 evőkanál étolaj,
  • csipetnyi só és törött bors,
  • 1-1 csokor snidling, kapor, petrezselyem,
  • 2 kis ecetes uborka.

Vékonyra szeleteljük, majd keskeny csíkokra vágjuk a kétféle sajtot, összekeverjük a szintén csíkokra vágott retekkel. Simára keverjük a krémtúrót (túrót) az ízesítőkkel, zöld fűszereket finomra vágjuk, hozzáadjuk a nagyon apróra vágott ecetes uborkát, végül belecsurgatjuk az étolajat. A sajtos retekre öntjük és lehűtjük.

Forrás: F. Nagy Angéla Saláta ABC Medicina 1983.

Ötlet:

  1. Amikor már van retek, ne tegyünk bele ecetes uborkát, a savanyú uborkát inkább télen együk.
  2. Snidling, kapor és petrezselyem helyett tegyünk bele 1 csomag újhagymát a szép zöldjével együtt, amit megtisztítunk, alaposan megmosunk, összevágunk.

 

Ananászos csirkesaláta

ez a mennyiség 21.210 J (5.050 kalória)

Hozzávalók:

  • 1 nagy kb. 40 dkg-os sült csirkemell vagy ugyanennyi csirkesült
  • 1 db ananász konzerv,
  • 10 dkg mandula,
  • 1 adag francia majonéz
  • 2 dl tejföl,
  • 1 púpos evőkanál zeller-só.

A sültet lebőrözzük, kicsontozzuk és húsát csíkokra vágva összekeverjük a leszűrt, kisebb darabokra vágott ananásszal meg a tejföllel hígított majonézzel, zeller-sóval ízesítjük. A szokásosnál valamivel több citromlét öntsünk rá, hogy ellensúlyozza az ananász édességét.

Francia majonéz készítése:

Hozzávalók:

  • 2 tojás sárgája,
  • 2 dl étolaj,
  • 1-1 csapott kiskanál mustár és porcukor,
  • csipet só,
  • pár csepp citromlé.

A tojás sárgához cseppenként, habverővel hozzákeverjük az étolajat, míg vaj sűrűségű nem lesz. ezután simára keverjük a többi ízesítővel. Jó, ha legalább egy órára lehűtjük, hogy a majonéz jól megkeményedjék.

Forrás: F. Nagy Angéla Saláta ABC 1983.

Javaslatom:

  1. A csirkét inkább bőr nélkül süssük, főzzük, így jobban vigyázunk egészségünkre. (A csirke bőre és a bőr alatti réteg jelentős állati eredetű zsiradékot és így koleszterint tartalmaz. szerk.)
  2. Zeller-só helyett friss zeller zöldjét tegyük bele.

 

Még több recept és ötlet:

http://receptekviolanagyitol.blogspot.hu

violanagyi@postafiok.hu

 

 

Asztali nézet